Събития за деня

***
София.
От 06.30 часа в сградата на Министерството на образованието и науката беше изтеглен изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по избор между 13 учебни предмета. Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет. Изпитът започва в 8.00 часа и продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.
От 09.00 часа в МОН ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за седмокласниците. Изпитът ще започне в 10.00 часа. Той се състои от 2 модула.

***
София.
От 09.00 часа ще започне редовното пленарно заседание на Народното събрание.

***
София.
От 09.00 часа в хотел „Балкан“ министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще открият Международна конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката.

***
София.
От 09.00 часа в хотел „Балкан“ в присъствието на заместник министър-председателя Томислав Дончев и държавния секретар на Кралство Норвегия Ингвилд Стуб ще бъдат подписани споразумения за четири програми от новия програмен период на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

***
София.
От 10.00 часа ще се проведе редовното седмично заседание на Министерския съвет.

***
София.
От 13.00 часа министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов ще посетят фермерски пазар, където ще бъдат представени продукти, произведени в зоните от Натура 2000. Събитието ще се на традиционния фермерски пазар пред сградата на МЗХГ.

***
София.
От 09.30 часа в зала EFE на хотел „Маринела“ ще започне вторият ден от конфернецията „Шумът на парите“.

***
София.
От 10.00 часа зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова ще се включи в дискусионен форум „Подобряване на капацитета на заетите лица във водния сектор в България“, който ще се проведе в парк хотел Москва. Събитието се организира от Българска асоциация по водите по проект „Насърчаване на заетостта във водния сектор“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

***
София.
От 10.00 часа във фоайето на Софийската опера и балет ще се състои поклонението пред тленните останки на голямата наша оперна певица Христина Ангелакова. Опелото на ще е от 12.30 часа в църквата „Света София“.

***
София.
От 10.00 часа в Учебния драматичен театър на НАТФИЗ ще се проведе тържествената церемония по повод дипломирането на „Випуск 2018“ и награждаване на най-талантливите абсолвенти.

***
София.
От 10.00 часа 3-ти състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по дело срещу Румен В., на когото е повдигнато обвинение за безстопанственост в особено големи размери.

***
София.
От 11.00 часа омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия по проблемите на здравеопазването в институцията на омбудсмана на ул. „Георг Вашингтон“ 22.

***
София.
От 11.00 часа зам.-кметът на Столичната община Евгени Крусев ще провери изпълнението на три пешеходни моста по река Владайска. Проверката ще се състои по река Владайска при ул. „Камен Андреев“.

***
София.
От 11.00 часа в в киносалона на Академията на МВР ще се състои тържество по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

***
София.
От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на Българска федерация Триатлон и Община Сандански във връзка с предстоящото откриване на сезона със състезанията по Акватлон, Суперспринт и Трипълмикс триатлон на 26 май в парк „Свети Врач“.

***
София.
От 12.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на Българският арт и фолклорен център „Нестия“, фондация „Бъдност за талантите на България“ и „Делта център за изкуства и култура” във връзка с Националния фолклорен конкурс „Бъдност за талантите на България“, в рамките на кампанията „Да запалим и съхраним огъня български“.

***
София.
От 13.30 часа ще се проведе заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

***
София.
От 13.30 часа 11-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по дело срещу Симеон Т., Добрин Д. и др., на които е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 13.30 часа 3-ти състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по дело срещу Валентин П., Ивайло П. и др., на които е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 14.00 часа 14-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по дело срещу Йоаннис С., Илиян С. и др., на които е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 14.15 часа 14-и състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по дело срещу Красимир Г., на когото е повдигнато обвинение за организиране и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
От 18.00 часа в зала „Димитър Благоев“ на Градския съвет на БСП организира среща с дейци на културата, науката, образованието, медиите и читалищното дело по случай 24 май.

***
София.
От 18.00 часа в градината на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще бъде представена най-новата инсталация на художника Иван Мудов – „Камъни”.

***
София./с. Войнеговци
От 20.00 часа лидерът на БСП - София Калоян Паргов и народните представители от „БСП за България“ Николай Цонков и Петър Витанов ще участват в ежегодното почитане паметта на загиналите партизани от село Войнеговци, Столична община. Събитието ще се проведе пред партизанския паметник в селото.

***
Благоевград.
От 11.00 часа в кабинет 108 на Община Благоевград ще се проведе пресконференция на председателя на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков по повод предстоящото редовно заседание на ОбС.

***
Благоевград.
От 11.00 часа в зала №5 на Общината Звената за социални услуги в Благоевград ще се включат в отбелязването на 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и Празник на града.

***
Благоевград.
От 13.30 часа в зала 5 на Община Благоевград ще се проведе пресконференция на тема „Актуални проблеми към настоящия момент, свързани с разпространението и употребата на наркотици“, организирана от Общинския съвет по наркотични вещества.

***
Благоевград.
От 18.00 часа в Градска художествена галерия ще бъде представена традиционна изложба, посветена на 24 май - Ден на българската просвета, култура и на славянската писменост и празника на Благоевград.

***
Благоевград.
От 19.00 часа в зала „Пейо Яворов“ ще се състои церемонията по удостояване с отличия „Училище на годината – 2018“. От 18.30 часа програмата ще започне с почетно шествие на знамената от 18.30 часа, което ще тръгне от Съдебната палата в града, ще премине през Градската градина и ще стигне до входа на Регионална библиотека „Димитър Талев“. От 21.00 часа кметът д-р Атанас Камбитов ще даде специален прием за дейците на културата, образованието и науката в зала „22 септември”.

***
Бургас.
От 10.00 часа в атриума на Бургаския свободен университет ще се проведе тържествената церемония за връчване дипломите на Випуск 2018.

***
Бургас.
От 18.30 часа в Галерия „13-то стъпало“ ще бъде открита изложбата „16:26:36“ на Нели Гаврилова.

***
Варна.
От 10.00 часа в обсерваторията ще се състои кръгла маса на тема "Бъдещето на астрономическото образование в България".

***
Варна.
От 10.30 часа в зала „Одесос“ в сградата на Археологически музей – Варна ще се проведе пресконференцията, свързана с предадени от Митница "Варна" на РИМ – Варна антични и средновековни монети, задържани при опит за незаконно изнасяне и отнети в полза на Държавата.

***
Варна.
От 14.00 часа общинският съветник от ПП ГЕРБ Славчо Славов организира приемна за граждани в офиса на партията на ул. „Георги Бенковски” №1.

***
Варна.
От 18.00 часа в Градска Художествена Галерия „Борис Георгиев“ ще бъде представена юбилейната изложба скулптура и живопис „55“ на Христо Христов.

***
Велико Търново.
От 10.00 часа в пресклуба на БТА ще се състои пресконференция на Бюрото по труда.

***
Велико Търново.
От 17.30 часа таблата пред Факултета по изобразителни изкуства ще бъде открита изложба на ученици от специализираните паралелки по изобразително изкуство на СУ „Емилиян Станев“.

***
Велико Търново.
От 17.30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще бъде представена колекцията-дарение на рисунки, акварел, графика на Димитър Казаков-Нерон 1933-1992 „Творците на Ловеч - диалог във времето“.

***
Велико Търново.
От 18.00 часа в голяма зала на МДТ „Константин Кисимов“ ще се състои тържествена церемония по връчването на награда „Св. Патриарх Евтимий“ и връчване на награда „Култура“ на Община Велико Търново. След това ще се проведе празничен концерт на Духов оркестър при Община Велико Търново, Духов оркестър при СУ „Емилиян Станев“ и с участието на Васил Петров.

***
Видин.
От 10.00 часа в Регионалния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция, на която ще бъде представен проект „Развитие на съвместният трудов пазар и трудовата мобилност в областта на строителството в Трансграничния район на Румъния и България”, финансиран по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020.

***
Видин.
От 11.00 часа в залата на 6 ет. в административната сграда кметът на Община Видин Огнян Ценков ще даде пресконференция по актуални теми.

***
Видин.
От 18.00 часа заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков ще присъства на тържествен концерт, посветен на 70-годишния юбилей на ДГ „Желязко Попниколов“ в Драматичен театър - Видин.

***
Враца.
От 18.00 часа в Градската концертна зала ще се състои церемония по връчване на наградите на кмета на Община Враца в системата на народната просвета и в областта на културата за 2018 година.

***
Горна Оряховица.
От 16.30 часа в НЧ „Пробуда – 1904“ ще се проведе празничен фолклорен концерт „30 години Детски танцов състав“ при НЧ „Пробуда - 1904“.

***
Горна Оряховица.
От 19.00 часа на пл. „Георги Измирлиев“ ще се проведе концерт от турнето Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour.

***
Добрич.
От 17.00 часа в концертна зала „Добрич“ ще се проведе юбилейно тържество на Детска градина № 10 „Слънчице“ по повод 50 години от създаването #1117.

***
Дупница.
Състезание „Най-добър секач“ ще се проведе на територията на „ДГС Дупница” – в местността Отовица, землището на с. Самораново.

***
Луковит.
От 13.00 часа в хотел „Дипломат Плаза“ Камарата на строителите в България и Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие към Европейския парламент, организират съвместна конференция на тема „Инвестиции и инфраструктура в Северна България“. Участие ще вземе зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова.

***
Пловдив.
От 09.00 часа в зала 2 на Окръжен съд ще се гледа делото срещу Ивайло П., който е обвинен, че при управлението на моторно превозно средство причинява смъртта на друго лице

***
Пловдив.
От 09.30 часа в зала 5 на Окръжен съд ще се гледа делото срещу Йордан С., Марин П., Александър К. и Александър Д.

***
Пловдив.
От 12.00 часа в Заседателната зала на Община Пловдив ще се проведе пресконференция по повод предстоящото дванадесето издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“, който ще се проведе от 30 май до 6 юни.

***
Пловдив.
От 18.30 часа в голямата зрителна зала на Дома на културата „Борис Христов“ ще се състои тържествената церемония за удостояване с ежегодната Награда „Пловдив“.

***
Пловдив.
Общинските съветници от ГЕРБ организират приемни за граждани. От 16.00 часа в офиса на ГЕРБ в район „Южен” на ул. ”Академик Петър Динеков” №1А срещи ще проведат Радослава Ташкова и Георги Василев. От 17.00 часа Ани Лафчиева ще има приемна в офиса на ГЕРБ в район „Източен” на ул. ”Коста Паница” №5, от 17.30 часа отново там ще се проведе среща с
Емил Русинов.

***
Русе.
От 17.00 часа по ул. „Александровска“ ще тръгне шествие на деца и родители с 60-метров национален флаг под надслов „12 просветлени столетия, 12 века българска книжовна светлина“. Събитието е по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

***
Сливен.
От 17.00 часа в стая 201 на Регионално управление на образованието – Сливен ще се наградят абитуриентите със специални образователни потребности.

***
Стара Загора.
От 13.00 часа в Регионалния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция на ПП Възраждане.

***
Стара Загора.
От 17.00 часа в Кукления театър ще се проведе празничен концерт 70 години ДГ „Зорница“ №2.

***
Тополовград.
От 17.00 часа в Големия салон на читалището ще се проведе Тържествена церемония за връчване символите на удостоените със званието „Почетен гражданин на град Тополовград“, след което ще започне концертът „С песните на Тополовград“, в който участват Мъжката вокална група и Детската певческа формация „Кокетки“.