Събития за деня

Предстоящи събития в страната за 1 октомври Агенция „Фокус”

***
София
От 11.00 часа ще се състои заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

***
София
От 16.00 часа ще се проведе заседание на Министерски съвет.

***
София
От 10.00 часа в Аулата на Софийския университет ще бъде официално открита академичната учебна година на най-старото и авторитетно висше училище в България от министър-председателя проф. Георги Близнашки.

***
София
От 14.00 часа в Зала 4 на Националния исторически музей в столицата проф. Георги Близнашки ще открие изложбата „Българска автокефална архиепископия в Охрид - 1018-1767”. Събитието е част от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил.

***
София
Президентът Росен Плевнелиев ще връчи ордени „Стара планина” първа степен на Матиас Хьопфнер, посланик на ФРГ в България 2009 – 2014 и на Филип Отие, посланик на Френската Република в България 2010 – 2013.

***
Русе
Президентът Росен Плевнелиев ще открие нов завод за производство на електронни и механични части за автомобилната индустрия.

***
София
От 08.00 часа от храм „Св. Петка” в кв. „Кремиковци” ще започне поклонническият път „Покров Богородичен”.

***
София
От 09.30 часа 21 състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Мирчо Петков и др. Престъпления по служба с цел облага – чл. 282 – 283а от НК.

***
София
От 10.00 часа в Конферентна зала 2 на Сентръл Парк Хотел София на бул. „Витоша” 106 ще се проведе пресконференция за представяне на резултатите от национално представително проучване на тема „Финансова грамотност на българите”.

***
София
От 10.00 часа в Национален пресклуб БТА Българският дарителски форум ще представи традиционния годишен Анализ на тенденциите в дарителството и корпоративната социална отговорност в България през 2013 г.

***
София
От 11.00 часа до 13.00 часа в сградата на Националния осигурителен институт, намираща се на бул. „Ал. Стамболийски” № 62-64 в София, ще се проведат консултации по пенсионни въпроси.

***
София
От 11.00 часа в Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” входът е откъм ул. „Здраве”, до „Майчин дом” ще се проведе специално събитие в рамките на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата „Приказки без край”.

***
София
От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА Българска асоциация „Диабет”, Националната асоциация на децата с диабет, Националната пациентска организация и „Sanofi България” ще представят информационната кампания „Открито за диабета”, с която ще бъде отбелязан Световният ден за борба с диабета на 14 ноември.

***
София
От 11.00 часа заместник-кметът на Столична община Ирина Савина ще посети ЦДГ „Зорница” в район „Изгрев”, ул. „Еужен Поатие” 1.

***
София
От 12.00 часа в Национален пресклуб БТА НПО „Единение ДЕН”, Фондация „Кредо Бонум” и Фонд „DST” ще представят проекта „България – оздравителен център на Европа” и 9-ата Международна конференция „Физика, химия и биология на водата” 9 - 11.10.2014 г. – Пампорово.

***
София
От 12.00 часа журналистите и служителите от TV7 и NEWS7 ще протестират пред Софийския градски съд, където ще се гледа делото за несъстоятелност на двете медии.

***
София
От 12.30 часа в зала 1434 в ректората на Технически университет – София на пресконференция ще бъдат представени актуализираните и иновирани образователни програми за бакалавърска и магистърска специалност по „Компютърно и софтуерно инженерство” и за магистърска специалност по „Информационни технологии”.

***
София
От 13.30 часа в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет, ул. „Eкзарх Йосиф”12, ще се проведе заседание на Висшия съдебен съвет.

***
София
От 14.00 часа в Ректората на Софийския университет ще бъде открита изцяло реконструираната 243-та аудитория Северно крило, ет. 2.

***
София
От 14.00 часа в Биологическия факултет на Софийския университет бул. „Драган Цанков” № 8 ще бъде открита паметна плоча на основоположника на зоологията в България проф. Степан Юринич.

***
София
От 14.00 часа в Пресцентър НДК министърът на външните работи Даниел Митов ще открие кръгла маса на тема „Перспективи пред българската външна политика: рискове и предизвикателства”.

***
София
От 19.00 часа в аулата на Висшето училище по застраховане и финанси, кв. „Овча Купел”, ул. „Гусла” №1, ще бъде изнесен класически концерт „Клавирна вечер, посветена на творби, вдъхновени от нощта”, представен от сдружение „Арте Класика”.

***
София
От 21.45 часа на Националния стадион „Васил Левски” ще се проведе футболна среща от груповата фаза на турнира „Шампионска лига” между отборите на ПФК „Лудогорец”- Разград и ФК „Реал”-Мадрид.

***
Варна
От 16.00 часа в х-л „Астера” в к.к. „Златни пясъци” ще се проведе среща с медиите по повод посещението на световно известния кардиолог проф. Киис Хьовинг в България. Темата на срещата ще бъде „Диагностика и лечение на Фамилна хиперхолестеролемия ФХ”.

***
Велико Търново
От 12.30 часа в Пресклуб Велико Търново Община Велико Търново ще даде пресконференция по проект „Град Велико Търново - зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм”.

***
Видин
От 11.00 часа в Медийния център зам.-кметът и изпълняващ функциите кмет на Община Видин инж. Добромир Дилов ще даде пресконференция във връзка с изпълнението на проекта „Рехабилитиране и разширяване на водоснабдителната и канализационна система във Видин” Воден цикъл. В 12.00 часа в сградата на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” за поредна година ще отвори врати обществената трапезария във Видин.

***
Плевен
От 11.30 часа в Пресклуб на БТА - Плевен ще се проведе пресконференция на кмета на Плевен проф. Димитър Стойков.

***
Плевен
От 13.00 часа в Пресклуб на БТА - Плевен Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Г.Странски”-Плевен ще даде пресконференция на тема: „Уникална за България и Източна Европа операция от екип на Университетска клиника по ортопедия - Плевен, ръководен от доц. Вихър Ковачев”

***
Пловдив
От 12.00 часа в зала „Москва” на хотел „Новотел” Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, съвместно с Руската агенция за подкрепа на малкия и среден бизнес, организира Българо-руски бизнес форум.

***
Русе
От 11.00 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов” ще се състои тържествено откриване на Литературния фестивал Русе 2014.

***
Силистра
От 18.00 часа в Големия салон на театъра в Силистра ще се състои празничен концерт, посветен на 74 години от възвръщането на Южна Добруджа към България, както и на Международните дни на музиката, поезията и на възрастните хора, който ще се проведе под надслов „Моя Силистра – древна и красива, Добруджо моя – необятна и обичана”.

***
Смолян
Параклисът „Покров Богородичен” в двора на Архиерейското наместничество в Смолян ще отбележи храмов празник. От 9.00 часа ще бъде отслужена Божествената св. Литургия. От 10.30 часа ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие. След това ще има и благословена трапеза.


ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2014

***
София
Кандидатите за народни представители от ГЕРБ-София организират различни инициативи в столицата. В 9.45 часа кандидатите за народни представители на ПП ГЕРБ от 25 МИР Станислав Иванов, Димитър Узунов и евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова ще проведат среща с представители на „Топ Дринкс” в офиса на фирмата в кв. „Суходол”. В 10.30 часа кандидатите за депутати на ПП ГЕРБ от 25 МИР Христо Гаджев и Антония Петрова ще участват в провеждане на турнир по шах, табла и карти в пенсионерски клуб в ж.к. „Люлин” по случай Международния ден на възрастните хора. От 11.00 часа водачът на 23 МИР Александър Ненков и кандидатите за народни представители д-р Антон Живков и Димитър Главчев ще разговарят с граждани на откритата приемна на ПП ГЕРБ пред Медицинска академия. В 12.00 часа Александър Ненков и кандидатът за народен представител от 23 МИР Емануела Спасова ще проведат среща с персонала на „Голд Еър Холдинг”-България в офиса на компанията на летище „София”. От 16.30 часа Ненков ще проведе среща с фермери и производители на столичния пазар „Иван Вазов”. В 11.00 часа водачът на 24 МИР Румяна Бъчварова и кандидатите за народни представители Евгения Алексиева, Зоран Рангелов, Роман Стоянов и Иван Костов ще посетят Дом за стари хора в ж.к. „Зона Б-5”, бл. 4. В 16.30 часа Румяна Бъчварова и кандидатите за народни представители Христо Петков, Александър Димитров и Зорница Ангелова ще участват в инициатива за облагородяване на столичния кв. „Хаджи Димитър” на ъгъла на ул. „Острово“ и ул. „Макгахан”. В 16.30 кандидатът за народен представител от ПП ГЕРБ за 24 МИР Евгения Алексиева ще присъства на празник в село Лозен. От 17.30 Румяна Бъчварова и кандидат-депутатът Маргарита Александрова ще разговарят със столичани на открита приемна за граждани пред Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

***
София
От 11.00 часа в „Студентски град”, ул. „Иван Багрянов”, Лабораторен блок № 4, зала „Аула Максима”, МГУ „Св.Иван Рилски” ще се проведе среща на Централната избирателна комисия със студентите - редовно обучение на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”.

***
София
В 10.40 часа ще се състои посрещане на листата на „БСП лява България” за 25 МИР и щаба заедно с водача на листата Михаил Миков в центъра на кв. „Горна баня”. От 17.30 до 19.00 часа в р-н „Люлин”, площадката между ресторант „Бъфало” и църквата, ще има младежки обиколки, на която ще присъства цялата листа заедно с водача Михаил Миков и председателят на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов. В центъра на Горни Лозен и в центъра на Долни Лозен от 16.00 до 20.00 часа ще работят две открити приемни, където гражданите ще могат да задават своите въпроси на кандидатите за народни представители Жельо Бойчев, Ваня Добрева, Тодор Христов. В 16.40 часа Михаил Миков, Калоян Паргов, Георги Свиленски и Жельо Бойчев ще се качат на метростанция „Сердика” в посока метростанция „Люлин”. На метро станция „Люлин” те ще бъдат посрещнати от младежкото обединение заедно с листата на 25 МИР и симпатизанти.

***
София
От 12.00 часа коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО” организира протест пред ДКЕВР в столицата.

***
София
От 12.00 часа на бул. „Витоша” №18 Реформаторският блок ще даде извънредна пресконференция.

***
София
От 12.40 часа в Министерство на външните работи, зала 101, работната група за организация на изборите в чужбина, ръководена от заместник-министър Катя Тодорова, ще даде брифинг за журналисти.

***
Бургас
Водачът на листата на Коалиция АБВ във 2 МИР-Бургас и 31 МИР-Ямбол ген. Михо Михов ще посети Бургас. От 16.00 часа в регионалния клуб на АБВ на ул. „Александровска” 100 ген. Михо Михов ще даде пресконференция за закриването на предизборната кампания в град Бургас. От 19.00 часа в Летния театър ген. Михо Михов ще присъства на официалното закриване на предизборната кампания в град Бургас.

***
Варна
От 12.00 в концертното студио на Радио Варна водачът на листата на ПП ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова ще вземе участие в дискусии с туристическия и транспортния бранш. От 13:00 часа в Радио Варна водачът на листата на ПП ГЕРБ за 3 МИР Лиляна Павлова ще вземе участие в дискусия с представители на транспортния бранш. От 18.00 часа тя ще информира представители на етажната собственост за програмата на ГЕРБ за енергийна ефективност. Срещата ще се проведе в х-л „Черно море”. От 18.30 часа на площада на входа на Морската градина ПП ГЕРБ-Варна ще закрие своята предизборна кампания във Варна.

***
Велико Търново
Заместник-председателят на ПП ГЕРБ и водач на листата на партията във Велико Търново Цветан Цветанов ще посети област Велико Търново. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ във Велико Търново и кмет на града Даниел Панов и кандидат-депутати от региона. В 08.30 часа Цветан Цветанов ще проведе работна закуска с кметове от областта в хотел „Алегро”, ул. „Цар Тодор-Светослав” №15. От 09.30 часа ще се разговаря с работници в сладоледената фабрика „Дени” в град Дебелец, промишлена зона – улица „Дълга лъка”. В 10.20 часа Цветанов ще се срещне със спортни дейци от Велико Търново на стадион „Ивайло”, район западен – улица „Тодор Балина”. От 11.10 часа Цветан Цветанов ще се срещне с работници във фирма „Елмот” АД във Велико Търново, ул. „Никола Габровски” №73. В 12.15 часа ще разговаря със служителите на фирма „Аркус” АД в град Лясковец, ул. „Васил Левски” №219.

***
Велико Търново
От 11.00 часа в Пресклуб Велико Търново ще се състои пресконференция на Коалиция АБВ.

***
Габрово
Заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб Цветан Цветанов ще посети област Габрово. Той ще бъде придружаван от водача на листата на ГЕРБ в Габрово и областен координатор на партията Цветомир Михов. В 14.00 часа Цветан Цветанов ще се срещне с членове и симпатизанти пред офиса на ПП ГЕРБ-Севлиево, ул. „Стефан Пешев” №87. Цветанов ще разговаря с жителите на Севлиево в Централната градска част, площад „Свобода” №1. В 18.00 часа пред жителите на града на площад „Възраждане” Цветан Цветанов ще представи листата на ГЕРБ за област Габрово и основните приоритети от управленската програма на партията.

***
Ловеч
Заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб Цветан Цветанов ще посети област Ловеч. Той ще бъде придружаван от водача на листата на ПП ГЕРБ в Ловеч Корнелия Маринова, областния координатор на партията и кандидат за народен представител Николай Нанков и кандидат-депутати от региона. В 16.00 часа Цветанов ще се срещне с жителите на град Троян в Народно читалище „Наука 1870”, площад „Възраждане”. В 18.30 часа на площад „Екзарх Йосиф I” в град Ловеч Цветан Цветанов ще представи листата на ГЕРБ за област Ловеч и основните приоритети от управленската програма на партията.