Червеният кръст и Царица Елеонора 12 септември 2017

Царица Елеонора е дълбоко свързана с дейността и хуманните каузи на Червения кръст. Веднага след пристигането си в България през 1908 г. тя е провъзгласена от ръководството на Българския Червен кръст за негова покровителка. Но още преди това тя вече има своята популярност в Международния Червен кръст. Обучена във Виена за милосърдна сестра, Елеонора Кьостриц, Принцеса Рьойс, племенница на великата руска княгиня Мария Павловна - заминава като старша сестра със санитарна мисия на Руския Червен кръст в Манджурия по време на Руско - японската война 1903-1906 г.. За тази си дейност тя е отличена от руския император с ордена „Света Ана” – равен по стойност на кръста за храброст на цивилни лица. В Манджурия по същото време работи и санитарна мисия на Българското дружество Червен кръст.
Състрадателна и грижовна, Елеонора бързо печели любовта на целия български народ. Основната й дейност като съпруга на държавния глава е благотворителността. Ще спомена накратко само някои от нейните хуманни дела:
По нейна инициатива на 9 декември 1910 г. се създава дружество „Самарянка”, което тя покровителства до края на живота си.
Със заповед на Министерството на просвещението е създаден фонд Царица Елеонора", като набраните средства са за построяване на отделни сгради на институтите за глухи и за слепи деца. Царица Елеонора създава Детския санаториум за лечение на костна туберкулоза край Варна.
През 1915 г. тя създава в Александровска болница свое училище за подготовка на милосърдни сестри.
Царица Елеонора, облечена като самарянка, участва лично в организиране работата на медицинския персонал по време на Балканската война както в близост до фронта, така и в тила. През 1913 г. във военно-полевата болница в Кюстендил тя е наградена от българския цар Фердинанд с ордена „За храброст”-ІV степен, за неоценимите й заслуги през Балканската война и за предана служба на Червения кръст.
Запазени са множество нейни снимки с чуждестранни санитарни мисии, пристигнали в помощ на Българското дружество Червен кръст.
Царица Елеонора – „този коронован ангел”, както я нарича председателят на Австрийския Червен кръст граф Абенсберг- Траун, пожелава да бъде погребана като обикновен войник в „светата българска земя, до стената на Боянската църква, която лично е спасила от разрушаване.
Закрилата, която тя дава на Българския Червен кръст, става традиция за царското семейство и в годините след смъртта й. Неин ярък последовател става Царица Йоанна - патрон на Училището за милосърдни сестри на БЧК.
Като заклинание звучат и днес думите на Императрица Романова: „Фердинанд се жени за Елеонора, а Елеонора се омъжва за България”.
Дълбок поклон пред паметта на Царица Елеонора, превърнала се още приживе в истински символ на милосърдието и благотворителността.