Дни на Белгия в България:  Fun, food  history  09 октомври 2019

Поезията, музиката и бизнес постиженията са акцентите в програмата, която отбелязва 140 години българо белгийски дипломатически отношения

Дните на Белгия в България, чието четиринадесето издание ще се проведе от 10 и до 18 октомври, е най - значимата годишна инициатива, насърчаваща развитието на българо белгийските бизнес и културни връзки. То се организира Бизнес клуб „БелгияБългария#8208Люксембург“BBL, в който членуват значителен брой белгийски компании, развиващи бизнес у нас, и с подкрепата и съдействието на Посолството на Кралство Белгия в България. Събитията от програмата на Дните ще преминат под мотото „Fun, food history”, отбелязвайки 140 годишнината от дипломатическите отношения между Белгия и България.
Патрон на фестивала е посланикът на Кралство Белгия у нас Н. пр. Франсоа Бонтан. По повод откриването на Дните Ростислава Павлова, председател на Бизнес клуб „Белгия България - Люксембург“, сподели:
„За мен е чест и удоволствие за пореден път да уважим и отпразнуваме онези специфични страни от българо#8208белгийските култура и бизнес постижения, които ни обединяват и ни правят по#8208силни и успешни заедно.“ В четиринадесетото издание на Дните темата за историята обединява по интересен начин годишнината от установяване на дипломатическите отношения между двете страни с бизнес акцента на форума. Затова и връчването на ежегодната награда Primus Inter Pares „Пръв сред равни“ ще премине под мотото „Създатели на бизнес история“ и ще отличи онези компании от силната българо белгийска бизнес общност, които имат дългосрочна визия за развитие и задават тенденции на пазара у нас. За поредна година специално място е отредено на изкуството и кулинарията. Дните се откриват официално на и октомври с литературно четене на българо - белгийска поезия и концерт на българо белгийския камерен оркестър Arbanassi. На следващия ден музикантите ще се изявят и в Студио 1 на Българското национално радио. Закриването на XIVите Дни на Белгия в България е на и ноември, когато се организира традиционната Гала вечер, посветена на белгийското кулинарно изкуство.