Събития за деня

Свищов.
От 08.30 часа в сградата на Община Свищов ще се проведе работна среща с участието на министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на земеделието, храните и горите Десислава Танева и директора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, които ще направят оглед на място на щетите, причинени от интензивните валежи в района.

***
София.
Oт 09.00 часа в Sofia Event Center заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев ще открие Residential Forum 2019. В 16.15 часа заместник-министърът ще открие и Национален център по сеизмично инженерство в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

***
София.
Oт 09.00 часа 4 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Симеон Д., Иво П. и др., обвинени в престъпление по служба.

***
София.
Oт 09.00 часа 9 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Живко М., обвинен в изнудване.

***
София.
Oт 09.30 часа в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет, ул. „Eкзарх Йосиф“ № 12, Съдийската колегия ще проведе заседание.

***
София.
Oт 09.30 часа 5 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Емил М., Мартин Д. и Калоян Б., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
Oт 09.30 часа в НДК, Зала 7, конференция на тема „От грижа към самостоятелност: права и потребности на младежите, напускащи и напуснали алтернативна грижа“.

***
София.
Oт 10.00 часа 15 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Димитрина Р., Мария Ж. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
Oт 10.00 часа 13 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Димитър Ж., Карен О., Юмер М. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
Oт 11.00 часа 17 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Атанас С., Тодор С. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
Oт 11.00 часа 16 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Светозар П., Антон Д., Албена А. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
Oт 11.00 часа в София Хотел Балкан, зала „Роял“, ще бъде представено тазгодишното издание на Национален индекс за безопасно шофиране SDInex.

***
София.
Oт 11.00 часа в клуб „Перото“ в НДК ще бъде представено голямото проучване на групата BNP Paribas Personal Finance – “Observatoire”.

***
София.
Oт 12.00 часа в Информациония център на "София 2018 - европейска столица на спорта" срещу Румънското посолство, ще се състои пресконференция във връзка с предстоящата Европейска купа по спортно катерене за юноши и девойки, дисциплина боулдър.

***
София.
Oт 13.30 часа 11 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Атанас С., Стефан Г. и др., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
Oт 14.30 часа 7 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Александър Т., и Красимир Н., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група.

***
София.
Oт 15.00 часа в сградата на АПИ ще бъдат отворени офертите в обществената поръчка за строителството на локалните платна на пътя Пловдив – Асеновград.

***
София.
Oт 17.00 часа във фоайето на БАН Централната библиотека на Академията ще представи две дарения от общо над 1300 книги българска и чуждоезична научна и художествена литература.

***
София.
Oт 19.00 часа в жк. „Младост“ 1, градинката пред бл. 73, ще се проведе протест от кампанията „За чиста и уредена София 2019“.

***
Асеновград.
В 17.30 часа в Градската библиотека ще се състои церемонията по награждаването на победителите от Седмия международен конкурс за хумор и сатира "Голямата къща на мъдрите хора".

***
Бургас.
Oт 17.30 часа на открита сцена „Охлюва“ ще се проведе концерт, посветен на Европейския морски ден – 20-и май.

***
Варна
Oт 17.00 часа в Дома на запасните воини – Варна, ул. „Ген. Столетов“ 3, офицерът от резерва, бивш силов директор в Община Варна и автор на 11 книги Павлин Павлов отправя поредното предизвикателство към българския читател. Той ще представи работата си като преводач с откъс от многотомните „Дневници на Гьобелс”.

***
Варна
Oт 18.30 часа родители от Варна ще излязат на пореден протест против Стратегията за детето. Те ще се съберат пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война до сградата на Общината, от където ще тръгнат на шествие по улиците на града. Протестиращите ще преминат през бул. "Сливница" до Фестивалния и конгресен център. Оттам ще се отправят към бул. "Княз Борис" до площад "Независимост".

***
Варна
Oт 19.00 часа в Синия салон на Морско казино – Варна Христо Мутафчиев ще представи заедно с Теа Денолюбова, книгата, посветена на живота му „Черно на бяло“.

***
Велико Търново
От 17.00 часа в РБ „П. Р. Славейков“ ще бъде открита изложба на географски и исторически карти от колекцията на Драгомир Йорданов.
***
Велико Търново
От 17.30 часа в РБ „П. Р. Славейков“ ще се проведе среща разговор с Рашко Младенов за новата му книга „До последен дух“, издателство „Жанет 45“.
***
Враца.
Oт 17.00 часа на откритите сцени на площад „Македония“ и в парк „Дъбника“ Възпитаници от всички детски градини от община Враца ще вземат участие в традиционния Общински празник „Децата на Враца празнуват“.

***
Добрич.
Oт 09.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ ще се проведе Международен конгрес по спелеология в изкуствени кухини.

***
Добрич.
Oт 10.30 часа в ДГ 12 ще се проведе куклен спектакъл „Косе Босе“ на Държавен куклен театър „Дора Габе“.

***
Добрич.
Oт 17.30 часа в Художествена галерия – Добрич ще се състои изложба на Дружество на художниците педагози – Добрич.

***
Добрич.
Oт 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ ще се състои Клавирен рецитал на Галин Ганчев.

***
Каварна.
Oт 18.00 часа в НЧ „Съгласие* 1890" ще бъде представен театър „Ще ти разкажа за Америка.

***
Кюстендил.
От 10.30 часа в Областна инспекция по труда ще се проведе пресконференция във връзка с еднодневните трудови договори в селското стопанство и работата на непълнолетни лица през летния сезон.

***
Перник.
Oт 11.30 часа в НЧ”Елин Пелин - 1903 г.” , читалищен клуб, ще се проведе „За делото на светите братя” - среща разговор с ученици от 3 - ти клас.

***
Перник.
Oт 18.30 часа в Галерия „Л. Гайдаров”, Дворец на културата, ще се състои концерт на Камерен оркестър „Орфей”, солисти фагот и пиано, диригент Райчо Христов.

***
Плевен.
Oт 17.00 часа в галерия Дарение "Колекция Светлин Русев" Съюз на учените в България ще проведе ,,Слово за братята Кирил и Методий с награждаване на членове с кръгли годишнини и проф. Силвия Янкуловска ще сподели за срещата си с папа Франциск.

***
Плевен.
Oт 18.00 часа в зала ,,Катя Попова" ще се състои тържествен концерт "Признание" посветена на 24 май.

***
Пловдив.
От 09.30 часа в малката конферентна зала на Дома на културата ще се проведе брифинг във връзка с Общо събрание за избор на ректор и Академичен съвет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с мандат за следващите 4 години.

***
Пловдив.
В 10.00 часа в Заседателната зала на Общината фондация "Пловдив 2019" ще обяви ново партньорство с пловдивска компания, която се ангажира да произвежда и разпространява продукта си за успеха на Европейска столица на културата. На пресконференцията ще бъде показан първият от серия колекционерски медали с изображение на Античен театър.

***
Пловдив.
В 10.00 часа в залата на ресторант "Централ" ще се проведе пресконференция по повод предстоящото трето издание на фестивала "Вкусът на Пловдив", в който участва и пловдивският Фермерски пазар.

***
Пловдив.
Oт 12.00 часа в Регионален пресклуб БТА – Пловдив, бул. „6-ти Септември“ 140, ще се проведе заключителна пресконференция по проект: „Изпълнение на мерки за енергийна ефективност в Рострейд ЕООД“ с регистрационен номер BG16RFOP002-3.001-0536.

***
Пловдив.
В 12.00 часа в офиса на ПП Съюз за Пловдив на ул. "Софроний Врачански" ще се проведе пресконференция на съветниците от партията.

***
Пловдив.
В 13.00 часа в пространството до ул. „Пере Тошев“ № 56 заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и председател на ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ще присъства на откриването на нова детска площадка.

***
Пловдив.
В 13.30 часа в зала 12 на Районния съд ще се проведе заседание по делото срещу Виолета Т. и Васил Г., обвинени в опит да прекарат човек зад граница без неговото съгласие, с цел набавяне на телесен орган - бъбрек. Заседанието е първо по делото.

***
Пловдив.
В 14.00 часа в зала 7 на Районния съд ще се проведе заседание по делото срещу Милко Д. и Радослав К., обвинени в палеж на автомобил.

***
Пловдив.
В 18.00 часа в салона на галерия Възраждане ще се открие изложба на творби на големия български артист Ставри Калинов.

***
Смолян.
Oт 12.00 часа параклисът „Св. св. Константин и Елена“ в 101-ви Алпийски полк ще отбележи храмовия си празник.

***
Смолян./Момчиловци.
Oт 09.00 часа в църквата „Св. Св. Константин и Елена“ -с. Момчиловци ще се състои тържествена света литургия.

***
Стара Загора.
Oт 11.00 часа в Шесто основно училище „Свети Никола“ ще се проведе общинският кръг на състезанието „Българският език е лесен и интересен“.

***
Стара Загора.
Oт 19.00 часа в Оперен театър ще се състои премиерата на „ГЕТО“ - балет по музика на Клезмер и Горан Брегович.

***
Стара Загора.
Oт 19.00 часа в Драматичен театър ще бъде представена постановката „Прелестите на изневярата”.

***
Търговище.
Oт 09.00 часа в зала „Христо Самсаров“ на Община Търговище ще се проведе извънредно заседание на Общински съвет Търговище.

***
Чепеларе.
Oт 18.00 часа в малкия читалищен салон на НЧ "Родопска искра 1880" ще бъде открита изложба на картини от керамика и пластика на скулптора Марин Борисов.

***
Шумен.
Oт 10.00 часа в зала 363 в сградата на общината ще има брифинг.

***
Шумен.
Oт 10.00 часа пред Ректората ще започне тържествената церемония за патронния празник на Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“.

***
Ямбол.
Oт 19.00 часа р-т „Кабиле“ ще се състои официалната церемония, на която ще бъдат наградени носителите на големите награди в сферата на образованието и културата.

***
ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2019

***
София.
Oт 09.30 часа в Сградата на ловците и риболовците в България в град София Петър Витанов, Димитър Данчев, Момчил Неков и Емил Георгиев ще се срещнат с ръководството на съюза.

***
София/с. Душанци.
Oт 10.00 часа в село Душанци д-р Десислав Тасков ще се срещне с жители в Клуба на пенсионера. В 12.30 часа той ще се срещне с граждани в Клуба на пенсионера.

***
София.
В 15.00 часа в гранд хотел "София" Петър Витанов, Румен Гечев, Валери Жаблянов и Мариела Модева ще се срещнат с ректори на ВУЗ-ове.

***
София.
В 18.00 часа в градинката пред "Майчин дом" Мариела Модева ще се срещне с граждани.

***
София.
Oт 18.00 часа в Networking Premium Coworking Space ул. Г. С. Раковски 25 кандидатите за евродепутати от ГЕРБ Андрей Ковачев и Жечо Станковще участват в кръгла маса на тема "Жените, бизнеса и Европа", организирана от ЖГЕРБ-София.

***
Благоевград.
От 11.00 часа на улица „Катина и Никола Хайдукови“ 68 кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков ще открие детска площадка.

***
Болярово.
Oт 15.15 часа Сергей Станишев ще проведе среща с обществеността в читалището на град Болярово.

***
Бургас.
Oт 17.00 часа в Бургаски свободен университет ще се състои събитие на „Коалиция за България“.

***
Варна.
Oт 19.00 часа във Фестивалния и конгресен център ПП ГЕРБ ще представи листата си с кандидати за членове на Европейския парламент.

Велико Търново.
От 14.00 часа в РНБ "П. Р. Славейков" ще се проведе среща-разговор с Ангел Джамбазки - водач на листата на ВМРО за Ероизбори 2019. Събитието е по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянска писменост. Темата е "Българската азбука в ЕС".

***
Върбица.
Oт 13.00 часа в град Върбица Иво Христов ще проведе среща с обществеността в Младежкия дом

***
Девин.
В 10.00 часа в квартал „Настан“ град Девин Цветелина Пенкова ще се срещне с обществеността в Пенсионерския клуб. В 17.00 часа в залата на хотел "Орфей" в град Девин, Цветелина Пенкова ще проведе среща с граждани. В 19.00 часа тя ще се срещне с младежи в заведение "Вистото".

***
Каолиново.
Oт 13.00 часа в читалището на град Каолиново, Иван Кръстев ще проведе среща с обществеността.

***
Ловеч.
В 17.00 часа в хотел "Ловеч" Велизар Енчев ще проведе среща с обществеността.

***
Никола Козлево.
Oт 15.00 часа кандидатът за евродепутат Иван Кръстев ще се срещне с жители на село Никола Козлево в читалището.

***
Нова Загора.
В 12.30 часа кандидатът за евродепутат Крум Дончев ще проведе среща с граждани в град Нова Загора пред Партийния съвет.

***
Севлиево.
Oт 10.00 часа в Дома на културата Велизар Енчев ще се срещне с граждани.

***
Смолян/с. Триград.
Oт 15.00 часа кандидатът за евродепутат Цветелина Пенкова ще се срещне с жители.

***
Смолян/с. Гьоврен.
Oт 12.00 часа на площада в село Гьоврен Цветелина Пенкова ще проведе среща с жители.

***
Сливен.
Oт 11.15 часа в град Сливен в партиен клуб "Димитър Добрович" Сергей Станишев ще даде пресконференция. В 11.45 часа той ще направи пешеходен тур по ларгото.

***
Сливен.
В 16.00 часа в град Сливен Крум Донче ще се срещне с граждани в комплекс "Национал".

***
Смядово.
В 15.00 часа в Музейния комплекс в град Смядово Иво Христов ще се срещне с граждани.

***
Средец.
Oт 18.30 часа в салона на народно читалище „Пробуда 1897“ кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Ивелина Василева ще се срещне с жители на град Средец.

***
Стара Загора.
Oт 18.30 часа в град Мъглиж Крум Дончев ще проведе среща с обществеността в Клуба на БСП.

***
Твърдица.
В 10.30 часа в град Твърдица на ул. Хан Аспарух 13" Крум Дончев ще проведе среща с граждани. След това, той ще посети картинг пистата до стадиона в града.

***
Елхово.
Oт 15.15 часа в град Елхово Сергей Станишев ще се срещне с граждани в партийния клуб.

***
Шумен.
Oт 17.00 часа кандидатите за евродепутати Иво Христов и Иван Кръстев ще дадат пресконференция в Областния предизборен щаб в град Шумен. В 18.00 часа те ще се срещнат с граждани и съсловни организации в Областния предизборен щаб.

***
Ямбол.
Oт 17.30 часа кандидатът за евродепутат Сергей Станишев ще даде пресконференция при шатра на БСП пред Централна поща в град Ямбол. В 18.00 часа в големия салон на НТС, той ще проведе среща с граждани.

***
Ябланица.
Oт 15.00 часа в клуб "Докле е младост" Велизар Енчев ще се срещне с граждани.